Saturday, 25 August 2012

Main Masak-masak

Xtvt berlaku 2 hari sebelum raya di lokasi rumah Ummi a.k.a kakak mama. Memang dah plan awal beli bahan2 utk buat kek batik & kek kukus masam-manis. Setiap jenis dibuat 2 adunan. 


Serius muka cikgu hok tukang ajor buat kek...haha..Bukan ape dok dang nak senyum...

Kelihatan bahan2 utk dibuat kek dan pembantu kecil yg bukan bantu tp tukang sibuk...haha




Resepi pertama. Kek batik paling mudah coz hanya mengguna kuali & kudrat utk membuatnya...x perlu bakar atau kukusan.




Hasil kek batik adunan yang pertama. xleh masak sekaligus dua adunan coz nnt x berapa ngam...


Resepi turun temurun dari zaman remaja. Lupa dah ambik dari mana coz dulu2 internet x mcm sekarang, just google. Tp inilah yg terbaik...

Adunan kedua, buat dua bekas, yg kecik mama punye, hok beso tu beri ke Chek.

Sorang lagi pembantu kecil tp yg nie blh harap almaklum girl...

Resepi kedua nie ambil kat suratkhabar. Terjumpa resepi nie kat Jerteh masa gie rumah Cik Long (time tu dia duk sana). Masa tu baru dpt along sorang...Dulu2 rajin ngat buat kek nie...

Budak kecik nie duk rajin buat popia nestum. Dari mlm td dia mengamuk nak buat...Dari bertudung hinggalah tudung terbang ke mana.

Tu dia kek kukus masam-manis. Bahan yg penting adalah gambir (haw plake..eh betui x eja gini)

Guna dua kukusan utk jimatkan masa. 


Sorang duk gulung popia, sorang duduk sibuk layer kek kukus...

Nielah hasil gulungan budak kecik. x sempat habis potong & goreng, budak itu dah mengamok ajak balik coz dia lapo & nak tido. Rumah ummi x dok nasik tek pung...

Balik rumah memang sedia nasik lauk telur kat budak kecik & lepas mkn terus dia tido...zzzzzzzz


1 comment:

  1. best main masak2 macam ni..kerja bergotong royong..suke3...

    ReplyDelete