Sunday, 2 August 2015

Raya 2015

Sebelum gambo terperap....

Tahun nie giliran mok yang kena handle Perjumpaan Aidil Fitri 2015. Selamat dilaksanakan diperkarangan rumah baru mok bersebelahan rumah kita. Jom tengok gambo...


Banner yang ditempah last minutes ngan kwn abah, nasib siap sehari sebelum raya.

Actually kita sekeluarga tertinggal byk agenda perjumpaan nie. Ini adalah kerana kita sekeluarga solat aidil fitri kat Kubang Lembek. Ditambah pula lepas solat ada jamuan hari raya yang disediakan oleh YB. So abah xleh tgl gitu je majlis tu almaklum abah kira org penting gok hah. So kita sampai lewat majlis perjumpaan keluarga kita. Redho jelah...
So majlis tahlil dan ucapan khas dari ahli keluarga, kami terlepas.


Bonda & ayahanda tercinta


Salaman kasih dari adinda untuk kekanda...hihihi

Keluarga kita, tiada dalam gambo - adik eno kerana sakit kepala.



Keluarga Alang, ceria



Keluarga ateh...merahnya....



Keluarga Uda...mcm YB dan toh puan terrrr



Mama bersama adik2 ipar dan sorang sepupu rapat - kak Hanim


Ceria sambil bersalaman


Boys yang handle lagu-lagu raya


Persiapan bergambar beramai2

Gantung jgn x gantung

Panjat jgn x panjat


Sedia utk sesi fotografi

Fotograper tgh testingggg


Acara menyusun atur...hahahah

selfie skit

Selesai...

4 beradik yang masih setia.
Dari kiri : Ayah De, Tok Ma, Mok dan Ayah Ngah

Saling bermaafan

Salam


Barisan jejaka malaya cucu cicit hj Abas.


Gambo complete yang ramai2 dalam DSLR acu, so ambik mana yang ada jelah,nk tgu acu pass kat kitaorg mmg berzaman hah....huhuhu. Raya yg tahun lepas punye x tgk2 pun lggggg


Free style. Nie je yg berjaya di pos kat wasap group.



Kak Hanim sekeluarga

Alang sekeluarga termasuk bibik

Alang & anakanda Kyra - sesi pembahagian duit rayoooo

Acara mlm terakhir ramadhan, cam biasa berbuka ngan home made nasik ayam. Disediakan oleh adik2 ipar tercinta....tq so much especially mak alang n bibiknya...


Menu akhir ramadhan....

Solat maghrib berjemaah. Di imamkan oleh Alang.

Raya tahun nie jatuh hari Jumaat, so masing2 berkejar2 nk solat Jumaat lak. So seblm semua masih berpakaian lengkap, jom kita posing kat rumah kita lakkkk


Kami...


Senyum...x perlu kata apa2...

Raya tahun nie tema x berapa nak sama...mama n hero satu tema, abah,along n adik satu tema....hero2 beli baju melayu last minutes, 3-4 hari lg nk raya. Almaklum abah sibuk buat biz air soya. Akhirnya baju byk yg x ada size kalu nk bertema bagai. Yang hero beli kat Desa Murni, baju abah beli kat TTC.


Selepas solat Jumaat terus ke kg abah, 15 minit je perjalanannya. Melawat sedara n adik beradik abah yang duduk area tu. Tahun nie malas nak bergambar n ambik gambo. x tahu kenapa...


Keluarga Ayah Chik, abg abah...

Dekat pukul 6 janji ngan Cik Long (kakak abah) nk g rmh mak sedara dia kat Serada. 


Cik Long dan mak teh poh...tgnnya bekas xcident pada raya ke3, 4 thn lps....


Moga panjang umur dan dirahmatiNya selalu.


Gambo selingan....

Adik & sarah membantu Cik Uda buat rendang Nogori pada malam raya....mmg besh sgt2...

Wednesday, 15 July 2015

Salam Kemaafan Di Aidilfitri

Malam td LAST terawih
Pagi td LAST sahur
Hari ni LAST puasa dan
Maghrib nnt LAST berbuka
Harap Ramadhan Tahun Nie Bukan LAST Untuk Kita Semua 

Dalam GURAU ada terkata,
Dalam BICARA terkasar bahasa,
Dalam TINDAKAN terguris rasa,
Dalam HIDUP ✗ada yg ✗buat dosa..  

Satu Syawal menjelang tiba, 
Takbir bergema mengegarkan jiwa,
Sekiranya ada salah dan dosa,
Ampun dipinta dihari mulia.

* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
• ˚Selamat★* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
•。★Hari Raya!★ 。* • ˚。
° 。 ° ˛˚˛ * _Ξ _____*。*˚
˚ ˛ •˛•˚ */______/~\。˚ ˚ ˛
˚ ˛ •˛• ˚ | η”°η”° |ι–€| ˚
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN...

Monday, 13 July 2015

Ramadhan VS Supermom

C&P dari wassap group...

Asyik awak je nak pahala, saya nak jugak! 

Haaaa kalau siapa yg rasa macam ni angkat tangan! Setiap bulan puasa saya akan rasa macam ni. Mana taknya, the house chores seem have no mercy on me. 

Sakitnya hati kalau time kita balik kerja, berebut2 nak masak utk berbuka, tapi husband tgh best mengaji kat depan. Kadang2 sengaja hati ni dengki, mintak tolong itu ini sebab taknak bagi dia potong kita! (Sorry abg!) 

Tapi sebab pahala tu tak nampak, kita kadang2 lupa bahawa sesiapa yang memberi makan utk org berbuka puasa, maka baginya pahala sama seperti org yg berpuasa malah tidak akan berkurang pahalanya walau sedikitpun. Nampak mcm buang masa aje preparing food for iftar kan? Lebih baik mengaji. Jgn lupa, Allah tu Maha Penyayang. And just one more thing, ikhlas, please come to me! 

Sakit hati jugak bila lepas berbuka puasa, solat maghrib, kita berebut nak tgk anak2 makan, anak2 mandi, tapi husband dah siap2 nak pergi solat isyak dan tarawikh. Itu belum cerita bab tadarus yg habis lewat. To be honest, ada jugak kadang2 terrr tarik muka sebab terrr detik dlm hati, haaaa nak mengelat jaga anak2 laa tu! (Oh em gee! Me is soooo evil ) Bukan apa,teringat betapa meriahnya solat tarawikh yg setahun hanya sekali, nak2 kalau dengar dari rumah, org tgh selawat di antara solat tarawikh tu. Syahdu okay! And me? Kat rumah aje. Sobs.

Tapi sebab pahala tu tak nampak, kita lupa yg menunaikan hak anak2 pun dapat ganjaran yg besar. Jgn lupa, masa bulan Ramadhan ni ganjaran berganda2. Bayangkan kalau kita tengah penat, anak2 ajak main, ada yg meragam, time tu pulak mata ni dok melekat kat timbunan kain baju yg belum lipat. Kalau kita tunaikan hak anak2, selesaikan kerja rumah, berganda2 pahala kita dapat. Ingat Allah tak tahu ke kita penat? Senyum. And again, ikhlas, please come to me bebeh! 

Apart from the list, kita supermak ni kena pandai curi masa. Sebelum tidur, curi masa sikit utk mengaji. Lepas solat fardhu, curi masa sikit utk solat sunat. Takpun time anak2 tgh minum susu, time anak2 dah kenyang tergolek2 atas tilam. Jangan lupa, Allah tak pandang pada kuantiti, tapi pada kualiti 

And to superdads, sebab pahala tu tak nampak, jadik tolong ingatkan isteri anda. Bukan susah pun, they just need compliments.

Time tengah bukak puasa, bisik kat dia, banyak pahala awk sediakan makanan utk org berbuka. Dah laa sedap!

Thanks awk tolong jagakan anak2 time saya solat. Semoga Allah kurniakan pahala yg banyakkkk utk awk.

Ataupun lepas balik solat, cepat2 tengokkan anak2. Main dgn anak2, so the tired wife boleh lah tunaikan hak utk diri mereka.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah mama sebagai pekerja, isteri & ibu tahun nie dapat mengejar impian mama di bulan Ramadhan yang mulia ini. Allah telah memberi ruang dan peluang buat mama beribadat dengan selesa tahun nie. Anak2 mama dah besar, persiapan utk iftar pun masak ala kadar dan waktu renggang yang diberikan olehNya dapat mama khatam Al-Quran seblm perginya Ramadhan...Agar Ramadhan tahun ini lebih sempurna daripada ramadhan yang sudah2.

Anak-anak Kita

PESANAN BUAT PARA IBU BAPA...

PERBEZAAN Upaya Anak2 Tanda Kebesaran ALLAH 

~Bismillahirrahmanirrahim~

πŸ”…Anak-anak buah hati kita. Jangan bandingkan di antara mereka. Yang pandai jangan terlalu dipuji, yang lemah janganlah kita keji.

πŸ”…Anak cantik, anak cerdik; itu ujian. Cuma pinjaman. ALLAH nak tengok kita demand ke tidak.



πŸ”…Anak biasa-biasa, tak berapa pandai; itu hadiah ALLAH. Di mata manusia mereka biasa saja, tapi siapa tahu kekurangan mereka asbab kita masuk syurga. Tak perlu kecewa anak kita tidak ternama. Mana tahu kalau kaya mereka lupakan kita. 



πŸ”…Anak yang biasa-biasa ini mungkin menjadikan kita tidak leka dengan dunia dan isinya. Jangan lukai hati anak-anak kita. Terimalah pemberian ALLAH dengan redha. Sayangi mereka sama rata. Doakan mereka tak kira di mana. Maaf dan ampunkan mereka penuh tulus tanpa berbeza kasih. 

πŸ”…Anak-anak kita bersih, jiwa mereka jernih. Yang salah kita, cepat lupa dengan tipuan dunia. Tataplah mereka penuh amanah. 



πŸ”…Anak-anak ini dipinjamkan buat kita untuk menjadi ummat Muhammad yang hebat. Bukan membesar untuk dinobat. Jangan bezakan anak-anak kita, kerana di luar sana ramai lagi yang tak merasa jadi ibu bapa.. belajarlah malu pada ALLAH, DIA yang sebegitu hebat tak pernah bezakan hamba-hambaNya tapi kenapa kita seorang hamba sangat suka beza-membeza. 


πŸ”…Anak-anak kita juga punya hati dan jiwa. Mana tahu anak-anak yang kita tak beri penuh perhatian akan menjaga kita ketika tua, akan mendoakan kita hingga ke syurga. 

Learning process won't stop till death..

Alhamdulillah...Allah telah beri pinjam dan amanah kepada mama 2 puteri n 2 putera. Moga mama terus istiqomah dlm menjaga amanah ini dengan keupayaan mama. Doa mama agar anak2 mama berjaya dan mendapat rahmat dunia wa akhirat.



Renung2kan...


Seorg budak prempuan bersujud ketika lihat ais krim. Maka org tnya kpd dia: kenapa sujud? Dia pun jwb: mak saya bila dia gembira dia akan sujud tanda syukur pd Ilahi. 
Perelokkanlah didikan ke atas anak²mu. 


Seorang lelaki membaiki penghawa dingin masjid kemudian dia tolak upah yg diberi dan berkata: mak saya berpesan supya tidak ambil upah kerja utk masjid. 
Org2 kagum dgn mak dia dan saya kagum dgn kbaikannya. 



Seorg org yg soleh ditanya mengapa pergi ke masjid sblum azan.  Dia jawab: azan utk pringatan kpd org2 yg lalai/lagho/ralik. Dan saya berharap aku tak tergolong dlm klgn mereka!! ( kita mohon dgn Allah akn kesejahteraan,keselamatn dunia akhirat)


Aku tnya dia knapa kamu sentiasa tamak minum air di masjid padahal air tu di rumah kamu pun ada?!!
Dia jwb: supaya org yg letak air di masjid diberi gnjaran. 


Bilamana sampai  kpd kamu gosip2 ttg sseorg drpd mereka maka biarlah gosip tu terhenti stakat kamu shj. Dan klau betul terjadi berita tu berhenti stakat kamu shj, brmakna kmu tlah dpt phala tutup aib org. Baragsiapa yg tutup aib mna2 muslim, Allah akn tutup juga aib dia.


3 doa yg wajar kamu ingat utk dibaca semasa sujud2 kamu:-
1. Ya Allah, aku mohon dgn Mu pengakhiran yg baik. 
2. Ya Allah, kurnialah kpd ku taubat nasuha sblum aku mati. 
3. Wahai Allah yg membolakbalikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu. 
(Tanpa sbrang pengkhususan)



Sehinggakan bila kamu berniat utk sebarkan ucapan ini, meniatkn shj tu pun dh dikira sbg kbaikan.

Moga2 dengannya Allah melepaskan kesusahan drpd kesusahan2 di dunia dan akhirat.
Pringatn:~ buatlah baik walau sekecil kecilnya. ''

Awek Bertudung Vs Awek x Bertudung


Kisah d sebalik coretan FB
KECOH!!! DEBAT AWEK BERTUDUNG VS AWEK TIDAK BERTUDUNG JADI VIRAL DI LAMAN SOSIAL

Seorang awek tak bertudung yang bernama Lia post status pasal isu bertudung di laman sosial facebook... status yang ditulis adalah seperti berikut..."Semua yang tutup aurat tu dah kompom masuk syurga ke?" lalu mendapat banyak komen dan like dari kawan-kawan yang sebijik macam dia...Tiba-tiba, ada seorang muslimah yang bernama Suri membalas komen Lia tersebut...

Suri: Yang pasti tak tutup aurat kompom masuk neraka...

Lia: Ala...tudung labuh pun macam baik sangat... buat dosa jugak mengumpat orang sana sini...

Suri: Bila iblis tak mahu mengikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, maka dia menyalahkan perintah Allah itu...katanya "Kenapa pulak aku kena sujud sedangkan aku lebih baik dan mulia daripada Adam..." Samalah dengan tudung, tudung juga yang dipersalahkan"

Lia: Macam kau tu bagus sangat nak tegur aku, entah-entah kau dulu lagi jahat...

Suri: Tidak ada larangan dari Nabi untuk seseorang bahkan baru masuk Islam pun boleh untuk pergi berdakwah kepada saudaranya... Maksudnya, dakwah itu satu tuntutan... Selagi awak Islam dakwah itu wajib... At least, orang yang kita dakwah itu insaf dan bertaubat...

Lia: Weh pompuan... Kau ingat aku jahil sangat ke??? Aku walaupun tak bertudung tapi hati baik...

Suri: Adakah awak mendakwa diri awak tu mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi yang kononnya mampu menjamin maruah awak tanpa perlu menutup aurat???

Lia: Pakai ketat ke, jarang ke itu hak aku... Kau tak suka tak payah tengok ok...

Suri: Awak berani jamin ke yang semua lelaki ajnabi mempunyai hati yang suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan dan nafsu???

Lia: Aku rasa aku tak pakai seksi pun... Terpulanglah pada orang yang melihat...so what..???

Suri: Seksi atau tidak hukumnya tetap haram walaupun menayangkan sehelai rambut...

Lia: Ala...tak bertudung pun aku solat dan puasa macam kau jugak...

Suri: Awak yakin ibadat tu diterima??? Awak yakin dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin masuk syurga???

Lia: Suka hati aku la nak pakai macam mana pun... Aku tak susahkan hidup orang lain pun...

Suri: Awak sebenarnya dah susahkan ayah, abang, adik dan suami awak kerana menarik mereka sama-sama ke neraka bersama awak kerana mereka tidak menegur dan mendidik awak...

Lia: Apa yang aku pakai ni antara aku dengan Tuhan...

Suri: Dalam dunia berani cakap... Berani ke kat depan Allah nanti cakap macam tu??? Lawan perintah Allah neraka tempatnya...

Lia: Bukan aku tak nak tutup aurat... cuma masih belum sampai seru lagi...

Suri: Mati tak kenal usia... tak takut ke mati usia muda??? Nanti tak sempat nak bertaubat...

Lia: Relax la... Perubahan bukan boleh buat terus... kena slow-slow la...

Suri: Boleh ke awak cakap dengan Malaikat Izrail suruh tunggu sekejap??? Lepak la dulu... jangan ambil nyawa aku lagi... Boleh???

Lia: Tutup aurat tu bagus tapi aku tak nak la hipokrit sebab bila buat tak ikhlas...

Suri: Kalau begitu, awak sememangnya hipokrit kerana tak ikhlas untuk beragama Islam...

Lia: 😭😭😭

SUBHANALLAH... AKAL YG BIJAK D KURNIAKN ALLAH PDANYA. ketenangan menjawab tampa marah2..akirnya hebat HASILNYA.

Perbualan Rasullah & Iblis


πŸ’š❓Rasulullah bertanya : “Apa yg kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku hendak solat?”
πŸ‘Ώ❗Iblis menjawab : “aku merasa panas dingin dan gementar”
πŸ’š❓Rasulullah : “kenapa?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “Sebab setiap seorang hamba bersujud 1X kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 darjat”

πŸ’š❓Rasulullah : “jika seorang umatku berpuasa?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka”

πŸ’š❓Rasulullah : “jika ia berhaji?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “aku seperti orang gila”

πŸ’š❓Rasulullah : “jika ia membaca Al-Quran?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “aku merasa meleleh laksana timah diatas api”

πŸ’š❓Rasulullah : “jika ia bersedekah?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “itu sama saja org tersebut m'belah tubuhku dgn gergaji”
πŸ’š❓Rasulullah : “mengapa boleh begitu?“
πŸ‘Ώ❗Iblis : ”sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya, iaitu :
1. Keberkahan dlm hartanya,
2. Hidupnya disukai,
3. Sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dgn api neraka,
4. Terhindar dari segala macam musibah akan terhalau dr dirinya.

πŸ’š❓Rasulullah : “apa yg dapat mematahkan pinggangmu?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “suara kuda perang di jalan Allah.”

πŸ’š❓Rasulullah : “apa yg dapat melelehkan tubuhmu?”
πŸ‘Ώ❗Iblis: “taubat org yg bertaubat”

πŸ’š❓Rasulullah : “apa yg dpt membakar hatimu?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “istighfar di waktu siang & malam”

πŸ’š❓Rasulullah : “apa yg dpt mencoreng wajahmu?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “sedekah yg diam2”

πŸ’š❓Rasulullah : “apa yg dpt menusuk matamu?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “solat fajar”

πŸ’š❓Rasulullah : “apa yg dpt memukul kepalamu?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “solat berjemaah”

πŸ’š❓Rasulullah : “apa yg paling mengganggumu”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “majlis para ulama”

πŸ’š❓Rasulullah : “bagaimana cara makanmu?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “dengan tangan kiri dan jariku”

πŸ’š❓Rasulullah : “dimanakah kau menaungi anak2mu di musim panas?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “dibawah kuku manusia”

πŸ’š❓Rasulullah : “siapa temanmu wahai iblis?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “penzina”

πŸ’š❓Rasulullah : “siapa teman tidurmu?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “pemabuk”

πŸ’š❓Rasulullah : “siapa tamumu?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “pencuri”

πŸ’š❓Rasulullah : “siapa utusanmu?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “tukang sihir (dukun)”

πŸ’š❓Rasulullah : “apa yg membuatmu gembira?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “bersumpah dgn cerai”

πŸ’š❓Rasulullah : “siapa kekasihmu?”
πŸ‘Ώ❗Iblis : “org yg meninggalkan Solat Jum'at”

πŸ’š❓Rasulullah : “siapa manusia yg paling 2membahagiakanmu?"
πŸ‘Ώ❗Iblis : “org yg meninggalkan solatnya dgn sengaja”

❤❤AllahuRabbi..  Jom KONGSI sebarkannya biar bagi 1 dunia tahu apa kelemahan Iblis.

"PlNJAM 59 SAAT "          HASBl RABBl JALALLAH MAAFl QALBl GHAlRULLAH . NUR MUHMMAD SALALLAH . LAlLAHAlLLALLAH"        
πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡
COPY PASTE BAGl SEMUA ORANG   
Anda Akan membuat beribu- malah berjuta- juta org berselawat ke Atas Nabi Muhammad S.A.W....