Wednesday, 19 April 2017

Adam Menghabis Masa Time Weekend Di Kelantan

Noodle Station KB, sambut birthday Angah...

Durian murah n sedap dari Pasir Mas...





Melawat rumah baru kawan lama mama...



Outing ngan Zikoh n Anis ke Tesco - minggu tu abah n kak nor x mari...









Nie singgah pantai apa ntah kat Pengkalan Kubur













Kaison, AEON Mall



Food court AEON Mall




Depan AEON Mall



PKT Mulong











Kedai Nan Chesee leleh






G-Orange Mall



Maheran Laksa Cawangan 4 (area Tesco) ber shell out....





Tesco




Rantau Panjang...Musim hujan...bb pakai baju tido lg coz turun dari rumah x mandi pun lg...Tunggu lokcing siap dibako oleh abg Chek Yan...sekejap je nyap mkn tu, almaklum panas2 n musim hujan lak...



Restoran Mustakim (Mulong) kedai favourite abah, servis cepat n sedap...air kalerful tu air lai cikang pesen thai...Restoran ni x jauh dari rumah sewa...kalu sapa kelantan, mmg singgah sini dulu isi perut seblm balik rumah sewa....



Kak Nor rindu bb Adam...


Pantai Cahaya Bulan...



Nie kat DZ Smart...Kedai runcit tp ada jual gak kain baju...along tgh survey baju raya...


Pasar karat? x ada pun barang karat bagai...



aiman berkain pelekat mcm bdk baru sunat, kaki ye kena air panas, so kulit melecet...xleh pakai seluar. lepas sudah round org jual bundle kat kaki lima...


Food truck di tgh bandar KB


Di dataran...area food truck...



Pantai Irama, Bachok...suka beno main air...awal2 takut bkn main...

Tempat Berteduh Di Kelantan

Masa mama mula2 masuk kerja kat Kelantan, mama dah try tanya kawan2 mama rumah sewa coz plan lps bersalin mmg nak sewa sendiri, segan hah kalu still menumpang rumah acu, lgpun mok ucu mesti nak guna bilik bawah coz dia pun dah x larat coz bakal menimang bb baru jugak.

Selain tanya kawan2, mama cari tru internet, mudah.com, tru fb Rumah Sewa Kelantan dll.

Masa dalam pantang pun masih x jumpa lg...So ambik keputusan sebelum masuk pose, nak kena terjah jugak secara walk in. 

Apa yang pasti, afa ada bagai tahu x-opismate kelate ada rumah nak bg sewa, sekarang dia Pegawai Kastam kat Penang, namanya Juhaida

So masa g jejak tu, try hah g tgk rmh tu, ye bgtau peta pun tru wasap je. Sebab mama pun dah agak biasa area tu, so g cari hah...rupanya x jauh dari opis pun & laluannya x sibuk & yg pasti mama x perlu tempuh trafik light, just susur tepi jerrrr...mama is suka coz maklum jelah trafik light kat kelate ni, ya ampun...satu2 nak blh ijau, punye lama hahhhhh...siap blh make up bagai kalu kena time lampu merah...

1st time pergi, just g kenal area n kawasan rumah je dulu. Time tu g time org kerja, so kawasan tu sunyi, so rumah sebelah ada budak 2 org, konon mama nk tanya n nk masuk nk tgk contoh rumah camna, tp diaorg x kasi masukkk...yea hah org luar, diaorg x kenal mmg betul hah ye x bg masuk.

Nasib hah ada sebuah rumah kosong, 2 bijik dr rumah tu, ye mcm terbuka gituuu...mcm kena tgl bodoh gitu jer...so lps abah baca apa yg patut (ye hah, rumah yg dah lama kena tglkan) kami masuk nk tgk design mcm mana...


30.05.2016 kami bawa perkakas nak g basuh rumah... kunci rumah kita ambik ngan Chek Afa coz sedara Juhaida pass kat K.Da yg berjiran ngan sedara Ju tuuu.

Kawasan depan rumah yang bakal kami duduki. Sebelah tu pun baru dikosongkan coz dia baru pindah Kuantan. Yang kitaorg masuk nk tgk cth, yg sliding terbukak tuuuu...Dapat cite yg rumah tu ada masalah pertindihan 2 nama, so terbiar camtu jer kesudahannya.





Belah kanan, semua ada penghuni...diaorg dah penghuni tetap...siap renovate bagai rumah masing2,...



Nie peninggalan siapa entah....abah kumpul & buang semua...x perlu nak belek2 bagai dahhh....


x pasti brp lama dah rumah ni tidak berpenghuni...
Actually kat dalam seblm cuci, x hah kotor mana, mcm x pernah org duduk pun sblm ni...just bersawang n berdebu...yg pasti lantai perlu dibasuh...


Alhamdulillah ruang dapur pun luas. Ni gambar diambil dari ruang tamu...


Ruang tamu siap dicuci...


Ruang dapur...luas...Dan yang pasti dinding putih melepak lagi & mama pun confius nak letak dapur bahagian mana coz mcm syg tgk dinding nie suci murni...Peralatan mencuci mmg bw siap2 dari rumah...Mostly beli kedai 2Ya, cuma wayar kuning tu mmg beli yang elok terus coz mmg nak tgl kat situuuu...


Pintu dapur...kat belakang tu ada lg rumah org...


Bilik sblh pintu dapur tu mama buat tempat sidaian coz waktu pg mmg panas belah sini...


Toilet kat masterbedroom



Berhenti penat...semua anak2 mama ada mari time ni...kami siap bawa bekal nasik ikan singgang coz forsure lps mencuci mesti lapo...Pintu terbuka tu, master bedroom. x ada tile, so kena budget beli tiko getahhhh...mmg semua bilik x ada tile. Bilik ada 3, 1 bilik je ada sedia kipas...Kat dapur ada kipas pulok...



Dari ruang tamu...kat dpn tu sawah padi...
Kawasan rumah nie meriah time petang, mlm n hari minggu coz ada kawasan lapang kat depan tu tempat bdk2 berkumpul & bermain...so x hah rasa sunyi gitu... Jiran2 pun alhamdulillah semua ok & blh mintak tlg bila perlu.


toilet kat dapur, jarang guna coz air kat sini lg keruhhhhh...


Perumahan kami kat area sawah padi...mmg perlu melalui batas padi utk sapa ke rumah kami...time menghijau n menguning.

Batas nie blh lalu sebuah kete jer...so pandai2 hah bg laluan n tgu laluan...


Ini wajib ada....

Perumahan kami mmg semua pakai air 'boring'...air yg disedut dari tanah...so x pakai air yang kerajaan bekal, so x ada meter utk air n bulan2 mmg x ada bil air, just bayo bil api je...utk pam motor niiii...

Ini jelah masalah yg kami hadapi...air x jernih (kuning cam tanah liat gitu)...n ada bau skit...Walaupun dah pasang tong penapis nie tapi ianya hanya dapat mengurang skit sahaja masalah kami...

Bila jiran sebelah xplain baru hah kami faham kenapa rumah kami je mcm tu...Mereka yang dah memang menetap kat situ, akan mengorek balik sedalam yg boleh bg menghasilkan air yang jernih dan tangki hitam yang besar perlu letak atas tanah n perlu sedia 1 lg pam utk sedut ke tangki...so tangki hitam kat tanah tu mcm standby jelah...


So rmh kita mmg xleh settle walau pakai tong ni. Cara penyelesaiannya kena kabo tuan rumah sruh korek balik bg lg dalam coz yg kontraktor asal buat ni mmg ye korek toho jerrrr....Masalahnya Ju ni x ada org dah ye nk mtk tlg. ye duk jauh, mok ayah dah x ada...kira ye muda2 dah kira ada investment hah beli rumah niiii...

Tapi kita redha jelah dgn masalah nie...kita pun asal dari tanah, apa salah mandi air tanah...huhuhu...

Kalau utk masak & minum mmg kena tadah air mesin kat kedai atau beli air yg dlm tong besar terus.



Perhati baldi & cebok tuuuu...penuh ngan selut... Air adam mandi pun keruh semacam...tp budak mana reti jernih ke x, asal blh berendam dlm air, kira ok hah. Kete pun xleh selalu dimandikan ngan air nie....Kalu betul2 nak mandi, kena tgu balik manir baru blh mandi puas2...

So kalu balik manir, mmg mama mandi puas2 tambah2 kalu hari pertama balik, mmg kena cuci & syampu rambut...nnt akan nmpk buih2 dr kepala kuar warna kuning...huhuhu...Namun syukur hah ngan nikmat yg telah diberikan...kalu x dok air terus...lg seksa...

Apa2 pun mama tetap enjoy duk rumah nie...jgn hanya satu alasan kita membebenkan kepala memikirkannya...

Dan x pasti berapa lama kami akan menghuni rumah ini...

Monday, 17 April 2017

Raya 2016

Nak masuk pose dah...baru post raya tahun lepas punya..

Sebagai kenangan kita sekeluarga...



Kita dah ber7...bb nak tido time nie...








Mama & Abah


ampun maaf dipinta


Moga bahagia sepanjang masa



Walau kita terpisah sementara...


insyaAllah sentiasa bersama...



Apa hal ni? Ingatkan gambo apa td...huhuhu. Rupanya si Aiman peluk cium aboh ye, nk mintak maaf di pagi raya, almaklum byk buat salah kat aboh hah tu...Beso dia pulok pada aboh...hahaha


Family Cik Long...Eri & family jer x ada, beraya rumah mertua dulu...



Kak nor ngan aksi tudung belit2



Ngan pintu pun ye blh nak bergambo...



Sama peel ngan kakok ye...

Hahaha...teringat masa dua org nie datang kelate time cuti skoloh, mama bw gie jalan2 kat Bando Kubang Kerian, aiskkk tgh asyik mama duk jln2 blh dia sruh stop kat tepi bank islam, just nak ambik gambo tepi dinding yang putih bersih...bkn ada apa pun yg menarik kat dinding tu...kosong je...tapi katanya ada seni...huhuhu. x faham 2 org nie...



2 orang puteri yang mama sayangiiii



Kak nor ngan bb



Aiskkkk...selpie sokmo...dalam hp penuh ngan gambo ye selpie jer...



Meraikan majlis perkahwinan anak sepupu. Yang duduk tu bukan pengantin, tp mak pengantin (sepupu mama) saudara belah aki.


Nie perjumpaan x-SMA Maarif Besut. 4 org yg hadir dlm 3 family. Reunion kat rumah Syukri Ali (speky baju biru). Ani (duduk tudung oren) kahwin classmate Zizi (baju ijau pakai kopiah).



Fuh makanan yang disediakan...mmg kenyang...Dalam wasap group konon nak sedia ikan singgang bagai, alih2 western food yang adoooo...aiskkk...

Raya kali ni mmg x pergi byk tempat coz pergerakan terhad gitu, kesian bb panas. So, gambo pun x brp nak ambik coz mama duk sibuk kelek handbag baru mama. Kalu yg anak2 lain, diaorg dah ada hp masing2 so may be ada dlm hp diaorg. Lagipun sekarang, along & Angah dah x nak join kitaorg beraya, dah besar, mereka nak join beraya ngan kawan2...huhuhu.

Tapi kalu rumah sedara mara mmg mama akan paksa jugak diaorg ikut, takut nnt sepupu sepapat pun x kenal terrrr...

Bos Jamu Pulut Durian...

oh kome, durian dah berbunga...

Musim durian pun tiba...

19.09.2016. Bos ajak makan pulut durian rumah kakak ye time lunch hour. Siap ambik nama sape nak join coz nak budget pulut nak masak. Durian x perlu dibudget2 katanya...


hah tu dia...bos bersama durian yg freshhhh. baru luruh terrrrrr...terbeliak bijik mata tgk durian2 niee....alahai pokoknya belakang rumah jerrrr. Masa kitaorg sampai, rupanya set lelaki tgh duk kutip buah yg baru luruh kat belakang tuuuuu. Mmg puas hati sgt2....

Bos cakap, org rumah kakak dia x tahu nak buat apa dah buah durian nie...puas makan dohhhh...aiskkk bos ni, kalu tahu sruh abah mari borong kat sini...huhuhu



Tgk isi tuuuuu, kuning diraja...rasanya? usah ditanya...mmg manis sedap lomak berkrimmmm. Nie hantu durian, Farah, Mira dan Lani....



Makan skit je pulutnya coz dah makan durian 2-3 bijik sorang2 (size kecik)...kenyang terlajakkkk...
Betul cakap hah, bukak sebijik, isi kuning, sebijik, isi kuning...dlm berpuluh bijik tu, hanya 1-2 bijik je yg xleh mkn....perati betul2 besen kat belakang tu penuh ngan kulit2 durian....


Bos makan 2 ulas je ngan pulut...tu pun dia dah muak tgk duriannnnn


Si Mira amal petua org tua, minum air dlm paksi durian x nk bg badan panas...Belakang tu Elly dan Ila...diaorg bkn hantu durian, sentuh hah seulas dua...


Erin (org Ganu ni) PA bos, tlg letak pulut utk dimakan




Sebahagian group lelaki....Driver bos siap kutip letak dalam karung utk bw balik...kitaorg yg perempuan segan nak mintakkkkk...padahal dlm hatiiiii...sanggup je g kutip kat beakang rumah terrrr



Pulut durian style kelantan... Santan no need dimasak. Kalu Ganu masak n letak nisang skit...Tapi mama ok jer mkn camni punnnn. Nikmat mana lg yg nak kau dustakan bila blh menikmati durian dengan sepenuh hati...

Moga tahun nie, durian rumah bos menjadi lagi & blh jemput lagi kami makan2....hihihi

Majlis Cukur Jambul Adam & Ahnaf

Majlis berlangsung 20.08.2016. Masa ni bb dah 4 bulan lbh. Mmg majlis ni chek rancang nak buat skali ngan bb acu, Ahnaf. So kami just tumpang majlis diaorg. Kalau kami buat sendiri, kami just buat makan2 jer, x ada grand bagai terrrrr.

Rezki bb blh tumpang sekaki majlis ni...hihihi


Buai pengantin siap di pasang sehari sblm majlis...


Kambing dah siap sedia





Diaorg just panaskan saje kat sini, bw yg dah siap masak...x ada hah nk tgk kambing yg bergolek2 terrrr...






2 org budak nie mmg sibuk kat port ning jerrrr....


Yatt & family. Tq sudi datang...





Kami ber3 bersama 'handbag' baru masing2. Mcm janji2 jer nak beli handbag ni. Yan beli dulu, bln 2, diikuti mama, bln 4 dan yatt bln 6. Mmg kami bff....hahaha.



Bb Adam nak tido tuuuu


Ahnaf dalam buaian


Nenenda (chek) memulakan acara. bb adam dah x keruan



Ahnaf pun sama, sleeping time dikacau...


Mok ucu



akhirnya tertido belum sempat habis acara cukur jambul



Ahnaf pun tido daaaa




Mama just sumbang nie jer utk letak dlm bag goodies. selain sumbangan tenaga.

Majlis akikoh bb adam kali ni sebahagian dengan seekor kambing. Nanti sebahagian lagi, kita buat masa hari raya korban.

Raya Opis 2016

Bertarikh 31.07.2016 diadakan majlis sambutan hari raya bagi Wisma Odit Kelantan. Agak meriah dengan kehadiran auditi2 dan sahabat taulan yang terdekat. Banyak makanan disediakan ikut seksyen. Team mama buat mihun sup...Mira yang jd ketua. Memang power mihun sup Mira, licin sehingga x org duk tercari2 walau disaat2 nak tutup majlis. 

Sayang x dok gambo beramai2. Mama pun mari lambat coz masa ni bb demam, nasib abah ada lg, so ajak abah gie Klinik private kat Kota Bharu, lepas tu hantar bb kat taska, mama janji akan ambik awal lps majlis tamat.


Bersama kawan mama, Chek Afa, ye duk kat luar Wisma, opis ye kat SUK. seksyen treasury, team ye sedia lontong. power bangat lontong diaorg.


Bersama si Yas, opismate mama.Orang tg sentiasa ceria & happy go lucky...suka kacau mama terrrr


Gerai2 yang dibuka utk menu yang berlainan.

Menu utama nasik beriani, ada satay, mee kari, laksa kuah putih, laksam, mihun sup, lontong, rendang dan pelbagai jenis kuih. Mama pun x pasti kenapa mama x bersungguh ambik gambo menu bagai...huhuhu. dah 40 series ni mcm dah x berminat nak posing bagai...


2 dari kiri dan 2 dari kanan adalah staf audit dalam KPM, staf Jabatan mama seblm ni.


Eno bersama anak Chek Mira, yaya...time nak habis majlis baru hah blh berkawan dekat diaorg ni...awal2 yaya ni malu2 kucing...miauuuu



Diaorg ni posing kat depan meja mama, memang ada sofa kat depan tu. Nasib eno pandai bawa diri time majlis nie....

Bila perati lama2, muka 2 org ni dah ada iras2 gitu...tembam pun sama jer...

Sambutan Birthday Adam Setahun (TSMC)

Seminggu seblm event, dah siap bgtau awal2 kat taska, bb nak buat sambutan kecilan kat taska bersama kawan2. Mama tempah kek ngan anak kawan abah, Cik Mira ye duk Bachok, nasib ye sudi hantar kat taska pg ahad tu. Caj delivery hanya RM6.

Tarikh yang dipilih 9.04.2017 hari ahad. Tarikh lahir sebenar 07.04.2016 jatuh hari jumaat. Ahad tu jugak, bb appoinment utk cucuk setahun. 

Alhamdulillah bb membesar di hadapan mama dan menjadi peneman mama mencari rezki kat Kelantan. Mama faham, mesti bb boring ngan rutin harian kita sehari-hari. Pg2 punch card opis mama, kul 7.06am dah kuor rumah, lps tu mama hantar bb ke taska,kul 4.40pm mama ambik bb dan balik ke rumah sewa. Jarang sekali mama bw bb jalan2 di hari kerja. Tunggu abah mari weekend atau kita kelik Ganu hari minggu baru hah rutin kita berubah. Bb asyik duk tgk dinding dan siling je kat rumah & taska. Bertabah hah sayang deh...




Sempat mama posing masa hantar bb pg tu...
Tima kasih cikgu2 taska especially kak na selaku pengetua taska. susah payah decorate.


Kek choc moist kat dalam. 

x sangka Cik Mira decorate sebegini rupa, penuh ngan hiasan. Rasa berbaloi sgt dgn hage. Mama just sruh letak gambo DD & frens. Tapi bila mama sruh kak na post gambo, terkejut jugak dibuatnya. Terima kasih Mira kerna x berkira ngan mama. 

Adam bersama kak zikoh. Mood x elok coz baru bangun tido. Pihak taska dah bgtau nak buat event ni dalam kul 10 lbh...Mama beli tempura nugget & kepok keping (taska tlg gorengkan). Yang sup tu kak na tlg sediakan. Asalnya mama nk tempah mihun goreng tapi x tahu nak tempah kat mana. Nasib kak na sanggup buat mihun sup.

Kanak2 riang...menunggu birthday boy nak potong kek. x ramai mana time nie, ada yang x hadir dan ramai jugak yg jenis transit.



Selamat Hari Lahir sayang mama, Adam Zuhaily bin Zulkifli. Moga menjadi anak yang membahagiakan keluarga dunia & akhirat. 

Acara makan2...

Mama jugak ada sediakan sedikit goodies utk kwn2 bb. Mama sediakan dalam 20 bag, ini termasuk utk kakak2 yg transit.




Dalam goodies tu mama letak 2 belon, 1 topeng, 1 btg pensil & sepeket biskut yg siap dipacking. Semua barang2 tu mama beli kat Mr. DIY kat Giant yang baru di buka kat depan opis mama. Biskut je mama beli kat TESCO kebetulan pergi sana masa abah datang aritu.

Barang2 seblm dipacking dlm goodies bag.

Moga kawan2 bb gembira dengan majlis yang serba ringkas ini. Doa mama, bb akan membesar dengan sihat & riang gembira.