Tuesday, 19 November 2013

Steamboat @ D'Ganu

Permintaan along nak makan steamboat sejak bulan lepas lagi. Tapi masa & keadaan x mengizinkan. Apabila ada peluang sempena along & angah cuti lama skit sempena Awal Muharram, so kita ambik peluang keemasan ni. Kebetulan lak dapat cerita dari kwn baik mama Cik Yan yg dia baru jer g mkn kat D'Muara, so mama pun atur rancangan. Malam 04.11.2013 kita pun kuar dari rumah lepas isyak.(isyak awal kul 8.00 lebih dah masuk waktu). Dengan confident kita ke Kg. Losong dimana terletaknya D'Muara. Tapi malang, tempat tersebut fully booked almaklum esok cuti awal Muharam. 

Untuk tidak mengecewakan anak2 mama yg tengah xcited nak mkn steamboat (kecuali aiman nak mkn lamb chop), kita jejak ke pilihan no.2 iaitu di Pulau Duyong. Nie 1st time nak terjah, so pandai2 jelah sendiri cari jln. Seblm nie baca blog ada bgtau masuk jalan kat rumah flat Pulau Duyong...so kita cuba...akhirnya jumpa...


Fuh ramainya manusia...x ape, kita try masuk...

Alhamdulillah, masuk jer, tokey tu terus tanya dah ada meja x lg? Mama geleng, so dia tanya brp org? mama jawab 6. Terus dia tunjuk meja dimana pengunjung baru jer angkat punggung.

Belek menu sambil tanya anak2 kot ada yg nak makan menu lain. Bila semua decide nak mkn steamboat, terus oder set utk 6 org. Asal nak oder yg set 4 org. Walau kat menu xclude maggi, tapi kami dpt jer maggi without special request.

Semua meja sentiasa dipenuhi pelanggan...

Bahan2nya. Ok hah servis dia, x sampai 5 min dah sampai. Pekerja dia mmg nmpk semua cergas & cepat bertindak...

Nie chef kita utk kali nie...Angah nie mcm ada pengalaman jer mkn steamboat. Siap dia yg ajar mama mcmana nk serve


Oleh kerana kuah tu sampai dulu, angah panaskan kuah tu dulu coz katanya nak bagi gelegak lama jugak. Lepas kuah gelegak, baru letak apa2 yg patut. Aiman sapu planta utk bako seafood.

Tu dia...untung bila anak2 dah besar, diaorg tlg masakkan, mama just kaut n mkn...

Kelihatan tiga bekas bulat tu mengandungi marjerin utk sapu pada kuali tmpt bako, sos cili & sos lada itam. Sos lada itam tu x brp sedap coz rasa mcm manis. So kitaorg just mkn seafood tu panas2 tanpa cicah sos lada itam.

Along pun tolong sekali...

Angah lapor sgt, so oder nasi kosong 2 pinggan. Sepinggan lg abah punye...

Aiman tunggu bhgn dia masak...

Hulur sana sini....

Dah masak...blh makan...

Nape mama serius sgt tu...

Ambik utk adik...dia suka kuah tomyam & maggie

Masing2 berebut nak menikmatinya

Hampir licin...

Aiman baru nak start makan...Baru dia tau best x steamboat...dari dlm kete asyik duk sebut lamb chop...iskkk

Adik org pertama makan & org pertama habis, so g capai aiskrim kat peti tepi tu...Kongsi ngan angah...Sharing is caring...

Suka angah dpt mkn aiskrim lak...
Jug besi tu diisi kuah, kuah tu mintak tambah sejug lagi coz masing2 duk hirup kuah, kena caj RM2 sebekas. x kisah coz mmg kuah perasa tomyam tu yummyyyy...Kalau kat D'Muara, diaorg akan sediakan dua kuah - sup biasa dan sup perasa tomyam

Along menghayati makanan...

Kami cuba habiskan semua tu hingga licin...

Meja kami...

Alhamdulillah semua puashati. Harga pun berpatutan coz semua tu x sapa RM50. Moga lain kali ada peluang & ruang utk kita ke D'Muara lak...

No comments:

Post a Comment