Wednesday, 12 June 2013

Jam kalori & Heart Rate (Denyutan Jantung)

Gara2 terbaca satu blog (alahai lupa lak nama blog tu...) Eatthenburn.blogspot.com asalnya terbaca dalam majalah Mingguan Wanita Jun 2013 (pinjam Cik Yan Punye...) - Haryanti Kongsi Rahsia Langsing....dimana akak tu berjaya kuruskan badan dgn exercise & workout, kebetulan lak dlm blog tu ada tunjuk kadar kalori yg dibakar...so mama pun usha tru Mr Google Calorie Watch...

Macam menarik sangat2 coz at least setiap kali mama workout - samada aerobic or naik bukit, at least mama dpt tahu brp kalorie blh dibakar melalui jam ajaib ni...haha mmg ajaib (jakun beno...org lain lama dah guna rupanya). Kevin Zahri pun pakai jam kalori...tp mestilah brand mahai punye...

Antara brand yang glamour lagi mahal...


Jenama Sunto...mmg menarik & tertarik...tp x mampu mama...



Jenama Garmin...Pink....Feminine & Smart...


Jenama Polar...


Dan-dan tu gak lepas habis baca blog Eatthenburn dlm 1/2 jam terus terdetik nak memiliki jam ajaib ni...Tanya Cik Yan (almaklum bab2 gadget tanya dia mmg otai...hehe) so dia bg suggestion tgk kat lelong.com. So zussss ambik masa lak dalam 1/2 jam design mana yang berkenan. Harga memang berpatutan kalu nak banding dgn fungsi2 yg dpt diberikan...Time tu gak terus oder then bayo...

Dan akhirnya telah selamat sampai ke tangan mama. i like it...

Jam nie x blh dikongsi2 coz kite perlu setting awal - umur, jantina n berat badan kita. So kalu org lain pakai jam mama ni, kiraan adalah x tepat.

1st time guna time aerobic yg mengambil masa dlm 1 jam.Dan hasilnya...
Calories burned

Heart rate...

Agak berbaloi ber aerobic coz bkn shj dpt membakar kalori tp dapat menyihatkan tubuh badan, InsyaAllah.

Naik bukit Taman Panorama Selasa 11.05.2013

Masa yang diambil dalam 50 minit.

Nie pun termasuk layan2 eno main kat playground n lepak2 sama Cik Yan & anak2nya yg 1st time datang ke Taman Panorama

Fuh calories burned...

Heart Rate...

Ada x jam yg kite pakai n boleh kira kalori yg masuk dalam badan kite time kite makan. Kalu ada, nk beli hah coz senang nk kira kalori yg kita ambil.Lepas tu, bila dah terlebih kalori yg diperlukan, jam tu pun berbunyi tanda amaran..haha.

Dan mama pernah pakai jam ni time bertarawih 8 rakaat sekali ngan isyak, kalori yg terbakar adalah 116. Mmg patut digalakkan tarawih selepas kita berbuka.Apa yg diperintah Allah pasti ada kebaikannya. Amin.

3 comments:

  1. mama, boleh share harga n dealer ngn saya. mmg t'cari2 jam ni. tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://www.facebook.com/oriSKMEIwatch/

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete