Tuesday, 11 June 2013

Diet Yang Sihat




Wanita paling gemuk di dunia dgn berat 317kg...baca di sini

Ramai orang inginkan badan yg menarik especially wanita. Hakikatnya di Malaysia mmg ramai yg obesiti...Namun pada masa sekarang kelihatan ramai yang cakna tentang kesihatan...Gemuks mmg bawa banyak penyakit tapi kurus tak semetinya sihat...Ada seorang hamba Allah tu mama kenal dia 5 tahun lepas agak montel & ceria n setelah lama x bersua terserempak kat Giant dgn badan yg agak slim tp wajahnya x seceria dulu...Bila diselidik rupanya dia baru menyedari terkena penyakit kencing manis. Wanauzubillah...

Atas alasan yang tertentu (next N3) mama telah memilih untuk menurunkan berat badan. Tahun lepas mama mencuba Jamu Habatussauda kerana ada opismate mama makan badan dia nampak susut. So alhamdulillah Jamu tu sesuai dgn mama kerana penyakit kulit sensitif mama hilang. Tapi makan jamu nie perut akan memulas2 bg menandakan pelaburan perlu dilakukan. Selepas pengambilan 3 botol jamu tersebut tanpa henti, mama dapat rasa perbezaannya coz mama dah blh pakai baju yg lama punye tp yg sedih timbangan berat mama still x menurun walau 1kg. 

Banyak dalam fb yg syor ubat dan makanan untuk kurus. Tp bg mama itu semua hanya untuk penurunan sementara. Turun mendadak adalah membahayakan....

Selepas beberapa bulan survey internet terjumpalah satu blog yang menarik n tertarik. Cik Yan pun recommend blog nie..Sususejat.com. Boleh layari n baca dari awal apa itu kalori, DCR, BMR, mDCR. Dibahagian kanan disediakan calculator bagi pengiraan kalori bg setiap individu...Sila masukkan maklumat yang dikehendaki di dalam kalkulator tersebut dan result akan keluar sesaat selepas itu...Dan selepas pengiraan tu, klik Menu "Bacaan Wajib" bg mereka ingin mengetahui secara ringkas formula diet sihat ini....

Satu lagi blog yg wajib di study bg mereka yg ingin berdiet dgn cara betul - pemilik blog tersebut adalah lelaki kedua handsome selepas my hubby Kevin Zahri. Membaca kejayaan mereka yg telah mengikuti diet Kevin Zahri menjadi motivasi untuk mama menjalani hidup secara sihat.







Ridwan Kurang Berat 30kg Dalam 8 Bulan
Entri tentang kejayaan mamat handsome ni blh baca disini


mahirah-before-after
Entri tentang kejayaan aweks cun ni blh baca di sini.

Ini bermakna....untuk memiliki tubuh yg diidamkan n sihat adalah bukan dgn cara yg mudah...tp memerlukan usaha yg kental n disiplin yang tinggi. Nak seribu daya, x nak seribu dalih...

Dalam mama usha2 blog wajib mama baca, tiba2 terserempak lak dgn satu lagi blog yg agak menarik. Luangkan masa membaca di Zaki Khan. Zaki Khan lebih menekankan diet baru iaitu diet mengikut darah. Namun byk juga entri lain di dalamnya yg menarik untuk dibaca.

Selain itu mama telah mendapat short article yang berguna melalui My Calorie Counter, Everyday Healthy melalui emel tru yahoo.com. Blh dikatakan dlm seminggu mama akan dpt 3 simple information yang berguna. Mama dapat informasi ini setelah mama install application workout kat hp mama. Automatic company tu hantar Daily Newsletter tentang kesihatan tru emel. Artikel nie mmg in English tp simple English yg mudah difahami kalu baca. Antara artikel yg mama suke baca ;

  1. 10 Ways To Lose Weight Faster
  2. 5 Foods To Avoid At The Salad Bar
  3. 13 Food You Should Eating
  4. Take The Work Out of Your Workout
  5. 14 Ways You Sabotaging Your Diet
  6. Foods That Help You Lose Weight
  7. Calorie Burning Exercise Tips
  8. "Healthy" Foods To Avoid
  9. Which Exercises Burns More Calorie
  10. 9 Easy Ways To Burn Fat

Dan satu ayat yang berkesan di hati & jiwa mama ini adalah >>>>>>>>>>>

Diet Alone Is Often Not Enough, It Should Be Combined With Exercise...

Jika terdapat blog2 yang bagus dibaca...harap kita dapat kongsi bersama...Jom Sihat...InsyaAllah.



5 comments:

  1. tq kak nora..maklumat berguna nih... kesihatan memang penting.. banyak duit kalu sakit x guna juga kan.. dan apa2 jenis diet pun, mesti kena kurangkan nasi + exercise .. cumanya exercise tu je la yg liat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks admin for the tips. I rse bersemangat balik nak work out after this. hehe. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

      >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

      Delete
  2. buat kerja harian kat rumah pun dah kira xcercise...yealah masing2 kerja opis dlm aircond & kerja hadap komputer jer, so workout tu penting...x mcm hubby kita...cari rezki sambil xcercise...huhu

    ReplyDelete
  3. Tu la pasal body hubby2 kita boleh fit... saya bawa keta manual hari2 pun boleh dikira exercise juga kan..haha..

    ReplyDelete
  4. Good sharing admin. Memang ramai rakyat malaysia y obes. Itu fakta. Namun dgn dunia teknologi y serba canggih ni. X susah dah nk dpt kn maklumat2 dan info kesihatan.segalanya hanya dihujung jari. Hanya nak atau x nak je. Ramai jugak y tersilap langkah atau tersalah strategi diet. Kurang kan karbohidrat mmg btol namum ada sesetengah y langsung terus stop pengambilan karbo dikatakan takut terlebih gemuk. Salah diet boleh memudaratkan kesihatan kita. Apa2 pun. Dietlah dgn seimbang.y pntg kita kekal sihat dan cergas.

    ReplyDelete